Nuchtere heldinnen redden patiënt

Mellony van Hemert Held

De Dordtse Mellony van Hemert en haar collega Betsie Lekkerkerk zijn voorgedragen voor een onderscheiding van het Carnegie Heldenfonds omdat ze het leven van een patiënt hebben gered.

Dordrecht- “Ons kantoor grenst aan de woonkamer van de patiënten. Plotseling hoorden we gegil, het was anders dan anders. We renden er naar toe en toen we binnenkwamen, zagen we dat een mevrouw tot haar middel in brand stond”. Nadat ze beschreven heeft wat ze enkele weken geleden in het psychiatrisch ziekenhuis van de Bavo RNO groep heeft meegemaakt, wordt de Dordtse Mellony van Hemert even stil. Ze is begeleidster op de crisisafdeling, ofwel de gesloten afdeling waar mensen met psychische problemen die acute hulp nodig hebben verblijven. Mellony was met haar collega Betsie Lekkerkerk gewoon aan het werk toen een van de patiënten zichzelf in brand stak. Toen we het zagen ben ik volgens mij heel hard om ‘help’ gaan roepen. Lang bleven de twee echter niet staan kijken. “We zijn naar de keuken gegaan en hebben een sleutel gepakt” zegt Mellony. “Ze lag gelukkig op de grond en we zijn bovenop haar gaan liggen en zijn over de grond gaan rollen”vertelt Betsie. De twee begeleidster wisten het vuur te blussen en zetten de verbrande patiënte onder de douche. Intussen hadden ze ook al 112 gebeld. “Achteraf hoorden we- van de ambulance medewerkers bijvoorbeeld – dat we echt heel snel gehandeld hebben” zegt Mellony van Hemert. De vrouw overleefden de brand door het snelle ingrijpen.

Een bekende van Betsie en Mellony vond de actie zo indrukwekkend, dat ze besloot een brief te schrijven aan het Cargenie Heldenfonds om de twee voor te dragen als ‘heldinnen’. Het fonds reikt medailles uit aan mensen die met gevaar voor eigen leven het leven van anderen hebben gered of dat hebben geprobeerd. Betsie en Mellony lijken zich een beetje ongemakkelijk te voelen door de voordracht van het predicaat held. “Het woord held impliceert dat je iemands leven hebt gered en dat is natuurlijk ook wel zo, maar het is aan de andere kant ook gewoon ons werk” zegt Mellony van Hemert. “Niet vaak dat dit voorkomt, je bent gewoon verantwoordelijk voor je patiënten. Aan de andere kant bevestigt het wel dat je het goed gedaan hebt. Het is nu aan het fonds om al dan niet te besluiten de twee als helden te onderscheiden; en al denken ze er zelf niet aan, ze lijken toch serieuze tekenen van helden te vertonen. Want hoe nuchter Mellony van Hemert ook vertelt hoe ze het protocol afwerkte, zonder er bij na te denken, ‘het feit blijft dat de twee leidsters een leven gered hebben, zonder aan hun eigen angst en aan het gevaar te denken. “ Als je iemand in nood ziet, denk je niet aan jezelf” ,zegt Mellony van Hemert,  “je doet alles wat mogelijk is”.