Heldinnen voor het leven

Capelle aan den IJssel: Op eens was daar die harde schreeuw. Een ijselijke schreeuw die de stilte doorbrak. Een ogenblik later zagen ze een afschuwelijk beeld: een vrouw die zichzelf in brand had gestoken.

Meteen kwamen de 24 jarige Mellony van Hemert en haar 27 jarige collega Betsie Lekkerkerk in actie en voorkwamen zij een nog groter drama. Voor hun daad kregen ze gisteren uit handen van de Capelse burgemeester Joke van Doorne de bronzen legpenning van het Carnegie Heldenfonds.

“We waren er zo snel bij dat het automatisch brandalarm niet eens af ging”

Het voorval speelde zich op Eerste Kerstdag af bij de afdeling Crisis van de Bavo in Capelle. Een speciale avond en de medewerkers hadden zich er ook op gekleed. Weleens waar geen gala jurken, maar voor de verandering wel een paar hakken in plaats van platte zolen. Klaar voor de gezellige avond tijdens het werk. Maar opeens zijn daar de vlammen. “Dit is link, dit is super fout “was de eerste reactie van Betsie Lekkerkerk. Daarna kwam de Rotterdamse meteen in actie. In eerste gooide ze zich letterlijk op de vrouw, maar al snel kwam het besef dat dit niet de juiste methode was. In de keuken pakte ze snel een blusdeken en sloeg ze de vlammen uit. Voorzichtig trok ze de kleren van de vrouw uit. Van Hemert belde de hulpdiensten. Samen tilden ze de vrouw naar de badkamer om haar nat te houden. De reddingsactie slaagde. Wonder boven wonder is de vrouw er bovenop gekomen. De schreeuw die ze hoorden zal ze altijd bijblijven, net zo als de brandlucht. Toch hebben Lekkerkerk en Van Hemert er geen vervelende nasleep van gehad. Rustig vertelden ze hun verhaal. Dat het in een mum van tijd voorbij was en dat ze alles op de automatisch piloot deden. In een roes beleefden ze het drama. “We waren er zo snel bij dat het automatisch brandalarm niet eens af ging. Normaal gebeurt dat bij een beetje rook, zei Lekkerkerk”.

Ze zijn nu helden voor het leven. Van Doorne roemde het snelle handelen van het tweetal. “Wat jullie hebben gedaan is niet vanzelfsprekend, maar wel heel bijzonder” aldus de burgemeester. Betsie Lekkerkerk had aanvankelijk wat gemengde gevoelens over de bronzenlegpenning. Een heldin voelt zij zich allerminst. “Ik had er wat moeite mee, want dit is gewoon mijn werk”. Tegelijkertijd is dit wel een stimulans voor alle mensen die in de gezondheidszorg werken”.